Veelgestelde vragen

Heeft u vragen, bijvoorbeeld over het inschrijven van uw peuter, de plaatsing, de wachtlijst of over de kosten, neemt u dan contact op met SCOH Peuterscholen. We helpen u graag verder.

Bent u op zoek naar algemene informatie? U kunt hier een informatiepakket aanvragen.

Wat is een peuterschool?

Een peuterschool is een groep peuters die in een schoolgebouw samenkomt om onder professionele begeleiding te spelen. Door te spelen, leren de kinderen samen te delen en ze leren sociale vaardig-
heden. Ze werken aan hun (taal-) ontwikkeling en ondertussen wennen ze aan het schoolgebouw. Daardoor verloopt de overgang naar groep 1 voor het kind soepeler.

Wilt u meer achtergrondinformatie over onze peuterscholen en het concept waar SCOH mee werkt? Kijk dan hier. Wilt u meer weten over de samenwerking met het onderwijs? Hier kunt u daar meer over vinden.

Bestaat de peuterspeelzaal of voorschool niet meer?

Vanaf 1 januari 2018 is de Harmonisatiewet van toepassing. Dit betekent dat er veel verandert. SCOH heeft ervoor gekozen de peuterspeelzalen en voorscholen voortaan peuterscholen te noemen. Op die manier wordt meteen duidelijk dat deze vorm van peuteropvang hecht samenwerkt met het onderwijs.

Spelend leren staat daarbij centraal. SCOH gelooft dat dit goed is voor peuters. Want op een peuter-
school wennen ze alvast in een speelse omgeving aan een schoolgebouw en alle bijbehorende geluiden, kleuren en mensen. En door veel tijd en aandacht te besteden aan  algehele ontwikkeling, kunnen ze straks een vliegende start maken in groep 1.

Waar vind ik de locaties van de peuterscholen van SCOH?

SCOH heeft 21 peuterscholen die gevestigd zijn in een basisschool. Hier vindt u alle locaties op een rijtje.

Waar vind ik het GGD-inspectierapport van mijn locatie?

SCOH vindt dat de kinderen op onze peuterscholen het beste verdienen. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. De gemeente houdt de kwaliteit van peuteropvang goed in de gaten. De GGD bezoekt locaties om te kijken of alles goed verloopt.

Hier kunt u het inspectierapport van elke locatie nalezen. 

Wat kost een peuterschool?

Met de invoering van de Harmonisatiewet in januari 2018 verandert er vooral veel in de bekostiging van peuterscholen. De bekostiging wordt inkomensafhankelijk. Dit houdt in dat mensen die meer verdienen, ook meer betalen voor een peuterschool, terwijl peuteropvang voor mensen die het niet breed hebben, gratis is.

De overheid legt dus meer geld bij als een gezin de kosten voor een peuterschool niet zelf kan betalen. Hoe deze regeling voor u uitpakt, kunt u het makkelijkste ontdekken, door gebruik te maken van onze module waarmee u uw maandelijkse kosten kunt berekenen. Klik op onderstaande button om naar de module te gaan.

Wat kost het?


Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze medewerkers. Wij helpen u graag verder.

Wat is de Harmonisatiewet?

De Harmonisatiewet houdt kort gezegd in dat peuterspeelzalen en voorscholen aan dezelfde eisen moeten voldoen als andere vormen van kinderopvang. Die eisen zijn heel breed. Zo zijn de regels voor het maximaal aantal kinderen per vierkante meter speeloppervlakte veranderd en worden er eisen gesteld aan de professionaliteit van de medewerkers.

Voor ouders verandert vooral de bekostiging. Wat dit voor u betekent, kunt u hier lezen.

Voor welke kinderen is de peuterschool bedoeld?

Een peuterschool is bedoeld voor peuters vanaf 2,5 jaar en tot 4 jaar. Iedere peuter  is gebaat bij een peuterschool, want welke peuter wil nu niet gezellig komen spelen en ondertussen van alles leren? Peuters zijn leergierig van zichzelf, ze leren door te ontdekken en te doen. Bij peuterscholen van SCOH ligt de nadruk dus vooral op spelen en ontdekken. Al spelend leert uw kind vaardigheden die straks nodig zijn op de basisschool. Samenspelen, samen delen, voor zichzelf opkomen, luisteren, zelf iets vertellen, zingen en knutselen – het komt allemaal aan bod. Ontwikkeling wordt breed gestimuleerd, zonder dat het ‘schools’ wordt.

Voor kinderen die het lastig vinden om samen te spelen, kinderen met een (mogelijke) taalachter-
stand, ontwikkelingsproblemen of kinderen die gebaat zijn bij een rustige en geleidelijke overgang naar de kleuterklas, is de peuterschool zeker een aanrader. Soms verwijst het consultatiebureau daarom door naar een peuterschool. Het kind krijgt dan extra speelleertijd en mag daardoor niet twee maar vier dagdelen komen.

Ik heb hulp nodig bij het inschrijven. Wie kan mij helpen?

SCOH helpt u graag bij het inschrijven van uw kind. Bel of mail gerust bij vragen en problemen.

070 – 311 01 99

peuterscholen@scoh.nl

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Inschrijven kan op twee manieren. U kunt bij één van de 21 locaties langskomen en een inschrijfformulier invullen. De medewerkers ter plaatse helpen als dat nodig is.

Inschrijven kan ook online.

Kan ik mijn kind op meerdere locaties inschrijven?

Omdat de peuterschool gekoppeld is aan het basisonderwijs en kinderen van de peuterschool voorrang hebben op plaatsing, is dit helaas niet mogelijk.

Is er een wachtlijst voor de peuterschool?

Voor sommige peuterscholen is inderdaad een wachtlijst. De actuele stand van zaken kunt u opvragen bij SCOH Peuterscholen.

070 – 311 01 99

peuterscholen@scoh.nl

Wanneer kan ik mijn kindje inschrijven?

Peuterscholen zijn bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud, maar u kunt uw kindje vooraf alvast inschrijven. Aanmelden kan vanaf de geboorte.

Waarom worden er zoveel vragen gesteld bij de inschrijving?

Met de invoering van de Harmonisatiewet op 1 januari 2018, verandert er veel in de bekostiging van peuterscholen. In sommige gevallen betaalt de Belastingdienst  een deel van de opvangkosten, in andere gevallen legt de gemeente Den Haag geld bij en in sommige gevallen betalen ouders de kosten voor de peuterschool zelf. Hoe hoog de eigen bijdrage is, is afhankelijk van het gezinsinkomen en de persoonlijke situatie.

SCOH stelt veel vragen aan nieuwe ouders om zo te kunnen zorgen voor de juiste subsidie voor de peuteropvang van uw kindje. Zo houden we de peuterscholen betaalbaar voor iedereen.

Uiteraard kunt u erop vertrouwen dat SCOH zorgvuldig met uw gegevens omgaat. U ontvangt bij  het intakegesprek meer informatie over ons privacybeleid.

Ik heb mijn kind ingeschreven, hoe nu verder?

Als u uw peuter heeft ingeschreven, krijgt u een bevestiging per e-mail. Zodra er een plekje beschikbaar is nemen wij contact met u op. Dat zal ruim twee maanden  zijn voor uw peuter naar de peuterschool gaat.

Heeft u trouwens al een rondleiding op één van onze locaties gehad? Kom gerust eens kijken en maak een afspraak of vraag een informatiepakket aan.

Hoe betaal ik de ouderbijdrage?

De ouderbijdrage wordt door een automatische incasso geïncasseerd. Op of rond de 27ste van de maand zal het geld via automatische incasso bij u worden afgeschreven. In de zomervakantie slaan we één maand over.

Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag krijgen deze op hun eigen rekening gestort van de Belastingdienst.

Let op: U ontvangt de kinderopvangtoeslag over 12 maanden, maar de eigen bijdrage voor de peuterschool wordt 11 keer per jaar gefactureerd.

Mijn kind gaat van de peuterschool af, hoe zeg ik op?

U heeft een maand opzegtermijn. Opzeggen kan per e-mail of schriftelijk.

Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden

T.a.v. SCOH Peuterscholen
Laan van Meerdervoort 70

2517 AN Den Haag

peuterscholen@scoh.nl

Mijn inkomen of andere gegevens zijn gewijzigd. Hoe geef ik dat door?

Is uw inkomen of thuissituatie gewijzigd? Vergeet dit dan niet door te geven. De bekostiging van de peuterschool kan hierdoor veranderen!
U kunt contact opnemen met de SCOH Peuterscholen:
070 – 311 01 99
peuterscholen@scoh.nl

Wanneer zijn peuterscholen gesloten?

Peuterscholen sluiten aan bij de schoolvakanties. U vindt hier een overzicht van de vakantieregeling. Sommige scholen hebben nog studiedagen of andere vrije dagen. Elke locatie informeert eigen ouders hierover.

Waar kan ik terecht met een klacht of compliment?

Bent u tevreden over de professionaliteit van onze medewerkers? Ziet u dat uw kind groeit door het spelaanbod van de peuterschool? Laat het de leidster(s) van de groep weten!

Bent u niet tevreden? De leidsters van de peuterschool gaan graag het gesprek met u aan om feedback te krijgen. Mocht u er samen niet uitkomen dan heeft SCOH een klachtenprocedure. Hier kunt u daar meer over lezen.

Mijn peuter is ziek of verhinderd. Hoe meld ik hem ziek?

Kan uw kindje een dag niet komen? U kunt het beste direct contact opnemen met de locatie om uw peuter af te melden.

Mag ik langskomen op één van de locaties voor een kennismaking en een rondleiding?

U bent altijd van harte welkom op onze peuterscholen. We geven u graag een rondleiding. U kunt zo zelf zien waar uw kind komt spelen en leren. U ontmoet de leidsters en ziet het gebouw en het peuterlokaal.

Een rondleiding of een informatiepakket kunt u hier aanvragen.

Hoe vaak mag mijn kind komen?

Alle peuters vanaf 2,5 jaar zijn twee dagdelen welkom bij de peuterscholen van SCOH. Kinderen die zijn doorverwezen door het consultatiebureau hebben een speciale indicatie gekregen. Deze kinderen mogen vijf dagdelen komen. U betaalt alleen een eigen bijdrage over de helft van de totale uren. 

Heeft uw kind geen indicatie maar wilt u  dat uw kind vaker komt? Ook dan is uw peuter, indien er een plekje beschikbaar is, van harte welkom bij ons. Extra afname wordt niet gesubsidieerd door de overheid. Extra uurtjes betaalt u dus volledig zelf (€ 8,46 per uur). Wilt u hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact op met SCOH Peuterscholen. We helpen u graag verder. 
 
070 – 311 01 99
peuterscholen@scoh.nl

Waar vind ik de algemene voorwaarden?

U kunt hier de algemene voorwaarden nalezen.

De peuterschool die ik zoek, staat er niet tussen.

Vanaf 1 januari 2018 heten peuterspeelzalen van SCOH peuterscholen. De peuterscholen hebben dezelfde naam als de basisschool waar zij zijn gehuisvest. Hieronder vindt u een lijst met de oude naam en de nieuwe naam.

Nieuwe naam: Oude naam:
Peuterschool Anema Het Anemaatje
Peuterschool Comenius Psz Comenius
Peuterschool De Spiegel Het Groene Kikkertje
Peuterschool De Horizon Psz De Horizon
Peuterschool Karres ’t Karrewiel
Peuterschool Prinsehaghe De Kleine Prins
Peuterschool De Elout De klimmertjes
Peuterschool De Ark De Knuffels
Peuterschool De Meerpaal De Mini Meerpaal
Peuterschool De Vuurtoren De Matroosjes
Peuterschool Oranje Nassau O.N. Schooltje
Peuterschool M.M. den Hertog Onze Kleine Wereld
Peuterschool Bavinck ’t Parapluutje
Peuterschool W.E. den Hertog Het Peenbuikertje
Peuterschool Leyenburg De Peuterslee
Peuterschool Oosterlee Pippeloentje
Peuterschool Oranje De Ukkepukkies
Peuterschool De Vliermeent De Vlierbloesem
Peuterschool O.G. Heldring Vogelijntje
Peuterschool Paul Kruger De Woelwatertjes
Op welke dagen kan mijn kind komen? Welke tijden hanteren jullie?

Onze peuterscholen werken met arrangementen. Uw kind wordt in een groep geplaatst met een vast team. Uw peuter komt dus elke keer dat hij komt spelen dezelfde vriendjes en dezelfde leidsters tegen. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

De arrangementen en de bijbehorende tijden en dagen verschillen per locatie. U vindt hier een tabel waarin per locatie de arrangementen staan beschreven.

Gaat de kinderopvangtoeslag naar mij of naar SCOH?

U ontvangt de kinderopvangtoeslag op uw eigen rekening.

Wat is het registratienummer van mijn locatie?

Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag heeft u een registratienummer van de locatie nodig. Dit nummer kunt u hier vinden.

Welke kinderen hebben voorrang bij plaatsing? Waarom hebben kinderen met een indicatie voorrang?

Sommige peuterscholen zijn zo populair bij ouders dat er een wachtlijst is. Daarom is het goed uw peuter zo vroeg mogelijk in te schrijven. Inschrijven kan direct vanaf de geboorte van uw kindje.

Bij de wachtlijsten hanteren wij niet ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. SCOH biedt maatwerk per locatie en per kind. Hieronder leest u welke kinderen voorrang krijgen op de wachtlijst en welke niet.

  1. Peuters met een indicatie van het consultatiebureau én met een broertje of zusje op de peuterschool of op de basisschool waar de peuterschool onderdeel van is.

  2. Kinderen met een indicatie van het consultatiebureau, die naar de basisschool gaan waar de peuterschool een onderdeel van is.

  3. Kinderen met een indicatie van het consultatiebureau.

  4. Peuters zonder indicatie van het consultatiebureau, maar mét een broertje of zusje op de peuterschool of op de basisschool die verbonden is aan de peuterschool.

  5. Peuters zonder indicatie van het consultatiebureau, die naar de basisschool gaan waar de peuterschool een onderdeel van is.

  6. Peuters zonder indicatie van het consultatiebureau.

  7. Niet-Haagse peuters die niet in Den Haag wonen.

Peuterscholen worden deels betaald van overheidssubsidie. Die subsidie krijgt SCOH om peuters met (een risico op) een ontwikkelingsachterstand te helpen. Daarom krijgen kinderen met een speciale indicatie van het consultatiebureau voorrang bij SCOH.

Mijn kind woont niet in Den Haag, kan hij toch naar een peuterschool van SCOH komen?

Uw peuter is van harte welkom bij SCOH, ook als hij (deels) niet binnen de gemeentegrenzen woont. De financiering is vaak wel iets lastiger. De gemeente Den Haag betaalt immers niet voor kinderen die niet in Den Haag wonen. Hieronder ziet u een overzicht van hoe dit met buurgemeenten geregeld is. Mocht u nog vragen hebben, schroom niet en neem contact met ons op. We helpen u graag!

Rijswijk
Rijswijkse ouders die gebruik willen maken van het aanbod van een peuterschool van SCOH, kunnen een factuur bij de gemeente Rijswijk indienen. De gemeente Rijswijk betaalt voor alle Rijswijkse peuters die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag of in het bezit zijn van een Rijswijkse Ooievaarspas.

Leidschendam-Voorburg
Ouders uit Leidschendam-Voorburg die kiezen voor een SCOH Peuterschool, kunnen een factuur bij de gemeente Leidschendam-Voorburg indienen. De gemeente Leidschendam-Voorburg betaalt voor alle peuters die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Leidschendam-Voorburg hanteert geen regeling voor ouders met een Ooievaarspas.

Westland
Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen alleen voor financiering in aanmerking komen als zij gebruik maken van een voorschoolse voorziening in de gemeente Westland.

Welke kinderen krijgen een indicatie voor extra speelleertijd?

Een kind krijgt van het consultatiebureau een indicatie voor extra speelleertijd als het aan minimaal aan één van de volgende criteria voldoet:
•    Het opleidingsniveau van één ouder of beide ouders is lager dan MBO 2-niveau.
•    De thuistaal is niet Nederlands, uitgezonderd een kind dat geen Nederlandstalig basisonderwijs zal volgen (bijvoorbeeld een kind van expats).
•    Er is een taal- of ontwikkelingsachterstand (of risico hierop) vastgesteld door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en deze achterstand is niet te wijten aan in het kind gelegen factoren.
•    Het kind kan door het consultatiebureau aangemerkt worden als doelgroepkind, omdat het om (een) andere reden(en) baat zou kunnen hebben bij VVE.